יום חמישי, 18 באוגוסט 2011

פוסט לפני חופשה


חומוס. מי לא אוהב חומוס? שיקום. נדיר שיש חיה כזו. אם זה בהכנה עצמית, או קפיצה לחומוסיה טובה - כולנו צורכים חומוס. ולמעש, הכנתו פשוטה ביותר, אבל דורש הכנה מראש וזמן. זמן להשרות וזמן לבשל.
אני בדרך כלל קונה את החומוסים ובאותו יום כבר משרה ומקפיאה. ככה תמיד יש לי את הגרגרים החמודים האלו בהיכון.
לאחר מספר ניסינות החלטתי שהמתכון הזה הוא הטעים לי ביותר.

חומוס(מתוך האתר המומלץ, חומוס להמונים)
2 כוסות גרגרי חומוס קטנים (רצוי מהזן הבולגרי)
2/3 כוס טחינה גולמית
מיץ סחוט מ-2 לימונים קטנים
3-5 שיני שום
1/3-1/4 כפית כמון
מלח
להגשה:
שמן זית, פטרוזיליה

אופן ההכנה

לנקות היטב את החומוס: לפזר על צלחת גדולה, להוציא אבנים, גרגרים פגומים וכו'. לא להתפשר: להוציא כל גרגיר שלא נראה לכם. בסיום הניקוי לשטוף היטב מספר פעמים, עד שהמים שקופים ונקיים לגמרי.
להשרות את החומוס למשך הלילה בהרבה (2-3 ליטר) מים. חשוב: בתחתית קערת ההשריה מפזרים כמה כפות של מלח גס. בקיץ, כדאי להכניס את קערת ההשריה למקרר, אחרת הגרגרים עלולים להחמיץ. בחורף אפשר להשאיר בחוץ. בבוקר לשטוף היטב, ולהשרות לעוד מספר שעות במים נקיים. אם אתם מעדיפים את החומוס שלכם במרקם חלק במיוחד אפשר להמשיך להשרות ולשטוף עוד, במשך יממה ואף יותר.
לשטוף את הגרגרים שוב, עד שהמים שקופים, לסנן ולהכניס לסיר עם מים נקיים בגובה של כ-5 ס"מ מעל לגרגרים. להוסיף לסיר את שיני השום.
לבשל את החומוס ללא מלח – להביא לרתיחה, להקטין קצת את הלהבה ולתת לגרגרים להתבשל עד שהם מתרככים כשעתיים.
במהלך הבישול יש לערבב את תוכן הסיר בכף ולקפות (להסיר את הקצף)  ואיתו גם את הקליפות שצפות. אם הקליפות עקשניות במיוחד ולא עוזבות את הגרגרים הוציאו את הגרגרים (כן, באמצע הבישול), סננו, שיטפו במים קרים ועסו קצת את הגרגרים בידיים. בשלב הזה וכשתחזרו לבשל אותם, יצופו על המים הרבה קליפות – איספו אותן באמצעות מסננת קטנה וזירקו לפח.
כשגרגרי החומוס נמעכים בקלות (ממש בקלות) בין שתי אצבעות, הם מוכנים. יש שמסירים את הקליפות, גרגר אחרי גרגר, אבל זה הרבה עבודה. אם רוב הקליפות כבר צפו וסולקו או התפוררו זה די מיותר ובזנים קטנים (ע"ע הזן הבולגרי) הקליפות נוטות להתפורר ולהיעלם.
להניח לסיר להתקרר ולהכניס למקרר למספר שעות. לאחר מכן לשפוך את גרגרי החומוס (עם שיני השום) וחלק מהנוזלים שנשארו למעבד מזון ולטחון במשך כשתי דקות עד לקבלת מרקם דייסתי. אם העיסה נראית סמיכה מדי יש להוסיף מעט נוזלים מהסיר.
להוסיף מעט טחינה גולמית ולהפעיל את מעבד המזון לעוד שתי דקות בעוצמה נמוכה. להוסיף את שאר הטחינה הגולמית ולטחון עוד קצת. להוסיף בהדרגה את המלח, הלימון והכמון.  חשוב להיזהר מתיבול יתר.
אחרי ההכנה כדאי לאחסן במקום קר במקרר או לאכול מייד. החומוס צריך להיות מעט פחות סמיך ממה שאתם רוצים אותו, כי יש לו נטייה להתעבות ולהסמיך בקירור.
הגשה: אתם יודעים. על צלחת, עם שמן זית טוב ופטרוזיליה, קצת כמון וסומאק או פפריקה, גרגרים וכל מה שאתם אוהבים על החומוס שלכם.

ואפשר חומוס בלי פיתות? אין סוד לפיתות טובות למעט חום התנור ואבן אפיה. תאמינו לי, ברגע שתתגברו על הפיתה-פוביה שלכם, לא תקנו יותר פיתות. אני משחקת עם כמות הקמח ובדרך כלל מכינה מחצי כמות קמח מלא וחצי כמות קמח רגיל. כמה זמן הן מחזיקות? אצלי בבית לא יותר מעשר דקות.

פיתות
3 כוסות קמח (אני שמתי חצי כמות קמח מלא וחצי כמות קמח שטיבל 2)
כפית מלח
1 כוס מים חמימים
1 כפית שמרים יבשים
1 כף סוכר

לערבב בקערה מערבבים 3את הקמח והמלח.
להוסיף סוכר ושמרים ולערבב. להוסיף תוך כדי לישה את המים החמימים. ללוש לבצק חלק, נעים ונח לעבודה. לושו לפחות 10 דקות, עד שהבצק הופך להיות פשוט נפלא למגע.
אפשר ללוש במיקסר אבל תמיד עדיף ביד. זו גם טראפיה טובה.
אחרי הלישה הארוכה - להניח את כדור הבצק בקערה, לכסות אותה במגבת לחה, ומלהתפיח במקום חמים בערך שעה. הבצק מכפיל כמעט את נפחו.

לאחר שתפח יש לחבוט בו ועל מנת להוציא אויר וללוש דקה נוספת, לחלק כדורים, לרדד כל כדור לעלה דק  ועגול (בערך חצי ס"מ או אפילו פחות.) 


להניח את העיגולים בתבנית ולכסות במגבת לחה. הבצק הזה לא אוהב אוי. להתפיח בשנית.

לחמם תנור לחום גבוה מאד - 250 מעלות עם אבן האפיה
.
להניח 2-4 פיתות על האבן ולהוציא כעבור בערך 5-7 דקות, כשהן מתנפחות כמו בלון.

רצוי להוציא אותן כשהן עדיין די בהירות, והעיקר זה הנפיחות שהן מתנפחות: נפוח=מוכן. להוציא את הפיתות לכלי ריק, סיר או מגש, ומיד להכניס אותן במגבת - שלא תהיינה חשופות. פעולה זו שומרת על הטריות והרכות שלהן. כמובן שאפשר להכפיל כמויות ולהכין נאגלה כפולה, ולהקפיא
.

ומה אוכלים ליד החומוס אם לא פלאפאל? גם הפלאפל יחסית פשוט להכנה וממש, אבל ממש לא צריך את הכף המיוחדת שיוצרת כדורים. למה אלוהים ברא אותנו עם ידיים???? פשוט מגלגלים כמו קציצות באותה מהירות שמשתמשים בכף.
גם הפלאפל נלקח מהאתר הזה. ומומלץ בחום. אני וויתרתי על הבצל במתכון.


אז אחרי פוסט כזה ארוך, מגיעה לי חופשה. וכזו אני עושה מהיום. נוסעת רחוק למקום של בטן גב. לא רוצה לטייל. לא רוצה לרוץ ממקום למקום במרדף אחרי השעון, להספיק לראות הכל בכלום זמן.
רוצה להספיק לקרוא ספר או שניים. להאזין למוזיקה נעימה. ושהמאמץ היחידי שאעשה יהיה לעבור מהבטן לגב. זהו.
שקט ושלווה שהגעתי למסקנה - מגיעים לי :-)

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה