יום שני, 16 באפריל 2012

ועוד בריאות


אז נתחיל בויכוח ונעבור לקונסנזוס: שמן קוקוס. כבר שנים רבות שהחוקרים מזהירים אותנו מפני שמן הקוקוס. השמן רווי וכולנו יודעים ששמן רווי לא טוב. אפילו רע מאד. הוא סותם עורקים, משמין ומעלה את הקולסטרול.
בשנים האחרונות הדעות מתחילות להשתנות בעקבות מחקרים חדשים בנושא. הטענה היא כי שמן קוקוס בכבישה קרה בלבד אינו רע לנו אלא להפך. הוא טוב ואפילו טוב מאד. הוא מופק מבשר אגוזי הקוקוס הבוגרים. קוקוס טבעי, לא?
השימוש בשמן הקוקוס נפוץ מאז ומעולם באיי פולונזיה ובאיי הדרום פסיפיק - שם אחוזי מחלות הלב והשמנת יתר אינה גדולה כמו בעולם המערבי. 
הטענה היום, לאחר מחקרים אומרת כי שמן הקוקוס למרות שנחשב לשמן רווי הוא שמן טוב. בניגוד לשמנים המופקים מירקות או מזרעים שמן הקוקוס יוצר אנרגיה בגוף ונשרף. כיוון שהוא נשרף במהירות ועוזר למערכת במטבולית שלנו הוא תורם גם לפעילות בלוטות התריס.
יש הטוענים גם שהשמן עוזר בירידה במשקל, הורדת קולסטרול רע, שיפור המערכת החיסונית ולאחרונה יש מחקרים המעידים שהוא תורם במניעת אלצהיימר.
אז כמו שאמרתי - אין פה קונסנזוס ויש עדיין מתנגדים - אבל הם הולכים ומתמעטים.
אני בדעה שכמו בכל מרכיב שמן - יש להמעיט - גם אם הוא נחשב לשמן טוב. הרי לא נשב ונרד על בקבוק שמן זית כי הוא הוכח כשמן בריא, נכון?



ועכשיו לקונסנזוס - זרעי צ'יה - זרעים ממשפחת המרווה שעשו "עליה" מדרום אמריקה.
לא ברור לי למה לקח לי כל כך הרבה זמן לעשות היכרות עם הזרעים המדהימים האלו. נתקלתי בהם לא פעם בחנות הטבע ובחנות האורגנית ולא מצמצתי אפילו.
לאחרונה נתקלתי בו שוב, דווקא בסופר השכונתי והחלטתי בטרם אקנה, שאבדוק מה הם באמת סגולותיו. די נדהמתי - ולטובה.
הוא נחשב היום לכוכב העולה במזון הבריאות. הוא עשיר מאד באומגה 3, אומגה 6 וגם אומגה 9 - כולם ידועים כמונעים מחלות לב.
מחקרים נוספים מלמדים כי לזרעי הצ'יה השפעה טובה בטיפול ביתר לחץ דם, אלרגיות, אנמיה, מחלות לב, סרטן, הפרעות הורמונאליות ואף מונעת שבץ. יש גם הוכחות כי השפעת הצ'יה על ספורטאים חיובית כאשר הם צורכים אותה באופן קבוע.
הוספת הזרעים בשלמותם למזונות ניגרים כגון יוגורט, גבינות ותבשילים משפרת את העיכול. הזרעים מייצרים ריר המסכך את צינור העיכול ומשפר את תנועת המזון לכיוון מטה.
שלא כמו הפשתן את הצ'יה ניתן לאכול ללא טחינה ומבלי לפגום ביתרונותיו. כמו כן ניתן להוסיף אותו לכל מאכל החל מסלט, מרק, לחמים, גבינות ומשקאות בריאות.

אז אחרי פתיח כזה, לא תכינו משהו בריאותי?

מאפינס לימון וזרעי צ'יה - טבעוניים
1/2 כוס חלב סויה
4 כפות מיץ מלימון טרי (רצוי אורגני)
1 כוס קמח כוסמין אורגני
3/4 כוס קמח לבן
2 כפיות אבקת אפיה
1/2 כפית סודה לשתיה
1/2 כפית מלח
1/4 כוס זרעי צ'יה
1/3 כוס שמן קוקוס שהומס
2/3 כוס נקטר אגבה
1/3 כוס רסק תפוחים ללא תוספת סוכר
1 כפית וניל
1 כפית גרד לימון

לערבב בקערה קטנה את מיץ הלימון וחלב הסויה.
בקערה גדולה לערבב יחד את כל החומרים היבשים. להוסיף את תערובת הלימון ולערבב.
להוסיף בזה אחר זה את יתרת המרכיבים ולערבב עד קבלת תערובת אחידה.
לחמם תנור לחום בינוני ולשים מנג'טים בתבנית מאפינס. למלא כל שקע עד כ- 3/4 גובה. לאפות כ- 20 דקות עד שקיסם יוצא יבש.







אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה